Länstrafikens tillgänglighet
Vi vill att alla ska känna att det är enkelt, tryggt och bekvämt att resa med oss. Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra vår trafik, alla ska vara välkomna till kollektivtrafiken.
Länstrafiken arbetar med såväl tillgänglighet i ditt resande som den digitala tillgängligheten.
Vi vill att alla ska känna att det är enkelt, tryggt och bekvämt att resa med oss. Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra vår trafik, alla ska vara välkomna till kollektivtrafiken.
Vår målsättning är att så många som möjligt ska kunna använda Länstrafikens digitala tjänster. Här kan du läsa om hur vi uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
För dig som har behov av ledsagning på din resa så kan du få den hjälpen kostnadsfritt. Tjänsten riktar sig främst till dig med en funktionsvariation.
Läs mer om hur det fungerar med färdtjänst och hur du ansöker.
Det finns en förteckning här och det anges i tidtabellerna när det är avvikelser i trafiken.
Om du ska resa med en låggolvbuss, eller en buss utrustad med rullstolsramp/lift ska föraren vid behov hjälpa till så att du kommer på och av bussen.
För att din rullstol ska få följa med så får totallängden vara max 120 cm och totalbredden (mätt på bredaste stället) vara max 70 cm. Vikten för dig och ditt hjälpmedel får inte överstiga 300 kg. Rullstolen ska placeras på avsedd plats och fästanordningarna ska användas.
Om inte rullstolsrampen eller fästanordningarna på bussen fungerar tillfredsställande är det förarens ansvar att du kommer fram till ditt resmål. Chauffören får inte lämna dig vid hållplatsen utan att ge ett besked om hur din situation kommer att lösas. Om bussen inte är utrustad med rullstolsramp eller lift på turer där detta utlovas och din rullstol uppfyller kraven på längd/bredd/vikt är det förarens ansvar att se till att du kommer fram. Du får inte bli lämnad vid hållplatsen utan att du fått något besked om hur din situation kommer att lösas.
I tidtabellen är bussar som är tillgänglighetsanpassad märkta med en symbol.
Cykel får tas med avgiftsfritt på bussen i mån av utrymme. När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) förvaras cykeln i bagageutrymmet under bussen. Gäller regiontrafiken.
Särskilda cykelbussar trafikera Åre under sommaren med linje 702.
Läs mer
I lågentrébussar och stadstrafiken kan du inte ta med cykeln av säkerhetsskäl.
I dagsläget finns integrerade bilbarnstolar av typen SitSafe på samtliga linjer som trafikeras av Connect bus AB, (trafikerar kommunerna Berg, Bräcke, Strömsund, Härjedalen, Krokom) samt linje 45 och 46.
Bilbarnstol eller bälteskudde finns inte tillgänglig i de taxibilar som kör anropsstyrd- och närtrafik, sjukresor eller färdtjänstresor i Länstrafikens regi. Vid taxibilsresor med barn som behöver bilbarnstol eller bälteskudde måste du efterfråga och tillkännage detta när du bokar resan. Det finns ingen lag som säger att barnbilstol eller bälteskudde måste finnas i fordonen, vi kan därför inte garantera att detta kan tillhandahållas.