Frågor & Svar (FAQ)

Här hittar du svar på vanliga frågor om de förändringar som sker inför och under övergången till det uppgraderade biljettsystemet.  Listan uppdateras med ny information varje gång ett nytt nyhetsinlägg publiceras.

Har du frågor om...

Länstrafikens nya app?

Varför byter ni app?

  • En av anledningarna är att hela biljettsystemet ska uppgraderas till en ny nationell standard för biljettsystem i kollektivtrafiken. Här kan du läsa mer om detta: se/nytt-biljettsystem-2023-24/. Vi har därför upphandlat en ny app som möter standarden. Det nya biljettsystemet är mer flexibelt och ger oss möjligheter att ha fler funktioner och biljettyper i appen. Den nya appen är tillgänglighetsanpassad och ska göra det enklare för personer med funktionsvariation att resa med oss.

Var kan jag ladda ner den nya appen?

  • När appen släppts kommer du att hitta den där du vanligtvis laddar ner appar. Om du har en Androidtelefon laddar du ner appen via Google Play genom att söka på “Länstrafiken Jämtland”. Om du har en iPhone laddar du hem appen via App Store genom att söka “Länstrafiken Jämtland”. Appen är gratis.

Kan jag flytta biljetter från den gamla appen till den nya?

  • Nej, det gamla och det nya systemet är inte kompatibla med varandra. Du ska därför inte köpa fler resor än du kan åka upp innan årsskiftet.

Vad händer om jag inte hinner använda alla resor innan appen byts ut?

  • I första hand ska du använda upp kvarvarande resor på tankkort i appen. Vissa biljetter kan komma att återköpas, reglerna skiljer sig lite beroende på om biljetten är aktiverad eller inte. Kontakta kundservice på Ltrkundservice@regionjh.se eller ring 0771-100110 för att få reda på vad som gäller för just din biljett.

Hur fungerar den nya appen?

  • Mer information om den nya appen och dess funktioner kommer snart. För att kunna använda alla funktioner som finns i appen behöver du registrera din e-postadress, men det är inget krav för att kunna köpa biljett eller söka fram en resa.

Kommer den nya appen att fungera på min telefon?

  • Det finns ett minimikrav på vilken version av operativsystemet på telefonen som appen accepterar. Detta är inte unikt för Länstrafiken Jämtland, samma villkor gäller för de flesta kollektivtrafikappar och det har med säkerheten att göra. Detta gäller:
    • Du som har en Androidtelefon behöver ha version av 8.0 eller högre.
    • Du som har en iPhone behöver ha iOS version 11.3 eller högre.
  • Se till att installera de uppdateringar som finns tillgängliga. Du hittar information om vilken version din telefon använder under inställningar på din telefon. I vissa fall kan telefonen vara för gammal för att uppdatera.

Ändrade biljetter, priser och aktiveringstider?

Varför ändrar ni antalet resor på tankkorten?

  • Det är ett steg i arbetet med att uppnå fler likheter mellan region- och stadstrafikens biljetter och villkor, samt göra biljettutbudet mer lättförståeligt. 10 resor är standard i övriga norrlandslän och i det nya kommer systemen att kopplas ihop. Man ska heller aldrig köpa fler resor än man behöver under en rimlig tidsperiod. Priset på de nya tankkorten har baserats på nuvarande pris per resa.

Är de nya tankkorten dyrare?

  • Priserna för de nya 10- och 20-resorskorten i stadstrafiken är politiskt beslutade. Taxan är baserad på den nuvarande taxans pris per resa. Priserna blir:
  • 10 resor – Vuxen 290 kr – Barn 145 kr
  • 20 resor – Vuxen 480 kr – Barn 240 kr

Kan jag fortsätta att resa med biljetter jag redan köpt?

  • Ja, biljetter som ligger i nuvarande app kan användas tills i januari 2024 då appen stängs ner. Biljetter som ligger på ett kort, även 72-timmarsbiljetten och de olika tankkorten, kommer att finnas kvar och kan användas i åtminstone 6 månader till. De kommer inte att försvinna när vi slutar sälja dem.

Ändras aktiveringstiden på redan köpt biljett?

  • Nej, det gäller endast vid nyköp.

Varför ändras aktiveringstiderna?

  • Vi ändrar aktiveringstiderna för att du inte ska riskera att ha oanvända biljetter kvar i det nuvarande systemet när vi uppgraderar/byter ut det. Du ska inte köpa fler biljetter än du behöver använda i närtid.

Hur ser jag biljettens aktiveringstid?

  • I appen syns det på biljetten när du köpt den. Aktiveringstider och andra villkor för varje biljett publiceras också under biljetter & priser på se. Om du är osäker på aktiveringstiden kan du få hjälp hos kundservice på tel. 0771-100 110.

Avveckling av reskassa?

Varför tar ni bort reskassan?

  • Med reskassa är du som resenär tvungen att ha koll på hur många resor pengarna räcker till eftersom du laddat på en summa pengar. I det nya systemet köper man i stället ett antal biljetter vilket blir mindre huvudräkning och inga småbelopp kvar på kortet.
  • Hanteringen av reskassan ombord tar längre tid än andra förköpta biljetter då den både ska laddas med pengar och sedan användas som betalning av biljetter, vilket kan leda till förseningar i trafiken.
  • Det nuvarande biljettsystemet som reskassa bygger på har helt enkelt blivit omodernt och i många andra län har reskassan redan avvecklats. I det uppgraderade biljett- och betalsystemet kommer det vara enklare att köpa och hantera sina biljetter. Du kommer även att kunna skicka och låna ut biljetter till andra vilket många använder reskassan till idag.

Vilken biljett rekommenderar ni i stället?

  • Om du reser sällan, eller ibland på olika sträckor: Enkelbiljett
  • Om du reser ofta på samma sträcka: Rabattkort/Tankkort eller periodkort
  • Om du reser ofta på olika sträckor: Länskort

Kan jag flytta reskassa från nuvarande system till det nya?

  • Nej, du behöver resa upp din biljett och använda upp reskassan innan övergången till det nya systemet.

När är sista dagen för att använda upp min reskassa på bussen?

  • När den nya appen lanserats, preliminärt i september, kommer vi att stoppa laddningen av Reskassa. Om du har pengar kvar på din reskassa kommer du kunna använda upp dessa till och med 31 mars 2024.

Jag brukar fylla på reskassa åt någon annan, vilken biljett ska jag välja nu?

  • I våra nya försäljningskanaler, där appen är först ut att lanseras, kommer alla våra biljetter att finnas och du kommer kunna skicka biljetter till andra. Den nya appen kommer att lanseras innan vi stoppar laddningen av reskassa. Senare kommer också en särskild webb-portal där olika organisationer och företag enklare ska kunna köpa och administrera biljetter åt andra.
  • Du kan redan nu köpa eller ladda kortet med ett 20-resors rabattkort, periodkort eller tankkort via webbshopen på LTR.se, hos ett ombud, i receptionen på busstorget eller ombord på bussen. Dessa biljetter ger dessutom högre rabatt än reskassan. Enkelbiljetter kan köpas i vår nuvarande app, hos ett ombud eller ombord på bussen.

Kan jag bara köpa enkelbiljett med reskassan?

  • Nej, du kan använda din reskassa för att köpa andra biljetter om saldot räcker. Du kan göra det ombord på bussen, hos ett ombud eller i receptionen på busstorget. Observera att 10% rabatt endast gäller när du köper enkelbiljett eller dagbiljett.

Måste jag skaffa ett nytt busskort?

  • Nej, du kan köpa andra biljetter till samma kort som reskassan finns på och fortsätta att använda ditt busskort.

Hur kan jag se mitt saldo på reskassan?

  • Du kan se ditt saldo i webbshoppen som nås via LTR.se. Du kan också få en utskrift ombord på bussen, hos ett ombud eller från busstorgets reception som visar vad ditt kort är laddat med.

Jag har inte tillräckligt med pengar på min reskassa för att lösa en enkelbiljett, vad ska jag göra?

  • Från 2 maj 2023 fram till dess att den nya appen lanseras kommer det vara möjligt att ladda sin reskassa med valfritt antal kronor mellan 1 – 300 kr. Syftet med den valfria beloppsgränsen är att du ska kunna tömma din reskassa genom att du laddar med det antal kronor som återstår för till exempel en enkelbiljett. När du rest upp din reskassa, fyll inte på den igen utan köp en annan biljett i stället.

Jag använder reskassa för att resa över länsgräns, hur ska jag göra nu?

  • Du kan köpa enkelbiljett för länsöverskridande resor ombord på bussen. 30-dagars periodkort kan köpas ombord på bussen, hos ett försäljningsställe eller i vår webbshop. Reskassan avvecklas samtidigt i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrlands län.
  • Så småningom lanseras nya appar för samtliga norrlandslän där det kommer vara enkelt att köpa enkelbiljett, 10-resorsbiljett och periodbiljett oavsett vilket länstrafikbolag du reser med.

Kan jag fylla på Reskassa flera gånger så länge det är möjligt?

  • Det är tekniskt möjligt, men vi rekommenderar att övergå till andra typer av biljetter eftersom vi snart stoppar laddningen och så småningom även betalning med reskassa.

Vad händer om jag har pengar kvar i reskassan när ni har stoppat laddningen?

  • Du kan använda upp befintligt belopp till och med 31 maj 2024.

Min reskassa är laddad med 3000 kronor, hur ska jag hinna resa upp pengarna?

  • Du kan sitta lugnt på bussen. Du kommer kunna använda upp kvarvarande belopp till och med 31 maj 2024. Pengarna kommer inte att försvinna från kortet och det kommer vara möjligt att få pengarna återbetalda. Mer information om detta kommer i ett senare skede.
  • Just nu rekommenderar vi att du försöker resa upp pengarna om det är möjligt. Du kan även använda din Reskassa för att köpa andra biljetter, som till exempel 10-biljett eller periodkort. Observera att 10% rabatt endast ges vid köp av enkelbiljett.

Varför ändras aktiveringstiderna på resor över länsgräns?

  • Vi ska uppgradera biljettsystemet och för att du som resenär inte ska riskera att ha en oanvänd biljett kvar i det nuvarande systemet vid övergången kortas aktiveringstiden ned till 60 dagar.

Ändras aktiveringstiden på redan köpt biljett?

  • Nej, detta gäller endast vid nyköp från 2 maj 2023 och endast på resor över länsgräns norrut och västerut.

Vad händer om jag har reskassa kvar på mitt kort efter den 31 mars 2024?

  • Det kommer finnas möjlighet att få pengarna återbetalda men vi rekommenderar att du reser upp pengarna om du kan.

När kommer det uppgraderade biljett- och betalsystemet vara på plats?

  • Det kan vi tyvärr inte svara på just nu, men förhoppningsvis kommer det under 2024.

Senast uppdaterad: 17 okt 2023