Upptäck Jämtland med buss

5 juli, 2023

Har du tråkigt och vill åka på utflykt utan att behöva ta bilen? Här kommer några tips på utflyktsmål du når med buss sommartid.

  1. Frösön

Titta på utsikten från utsiktstornet eller utsiktsplatsen längs vägen, besök Frösö kyrka eller Sommarhagen och ta en fika på Stocke Titt eller något av de andra caféerna som finns i närheten. Både linje 3 och linje 4 går hit. Och varför inte ta med Hitta Ut-kartan och passa på att ta några kontroller lite längre ner mot Frösö Park? Hitta Ut-kontroller som är lättillgängliga hittar du förresten också på andra platser, i Lit och i Brunflo till exempel. 

2. Ristafallet

Ristafallet är värt ett besök sommar som vinter. Där finns också ett café som är öppet varje dag under sommaren och fina vandringsleder åt båda hållen. Sök i reseplaneraren efter en resa till hållplats ’Åredalens Folkhögskola’. Det går färre bussar under sommarlovet än andra tider på året så kolla först om det finns en passande avgång för återresan.

3. Åre

Nu för tiden är Åre öppet nästan hela sommaren och det finns massor att göra. Här erbjuds cykling, vandring, zipline, paddling, shopping, äventyrsbad och fin badstrand. Vill man titta på utsikten kan man ta kabinbanan upp på berget, klättra upp till toppen och fika där, eller på något av de sommaröppna cafeerna nere i byn. Du tar dig till Åre med linje 155, en kombination av linje 156/157 eller med Norrtåg.

Flera andra orter längs vägen där både buss och tåg stannar är också värda ett besök. Mörsil till exempel, där det finns en hembygdsgård, fin badplats, cafe och Kretsloppshuset med trädgård och restaurang. I Krokom kan man leta Hitta Ut-kontroller och äta prisbelönt glass.

4. Döda fallet

Åk med linje 40 som avgår från busstationen i Östersund och stig av vid hållplats ’Döda Fallet’. Förutom själva besöksmålet hittar du servering som är öppen sommartid och vandringsled. 

Eller varför inte fortsätta med linje 40 ända fram till havet och utforska Ö-vik?

5. Spikbodarna

Bor man i Östersund och vill ut i naturen så är Spikbodarna inte så dumt. Den som känner sig hurtig kan ta med sig matsäck eller grillkorv, åka med linje 4 till Tjädervägen i Odensala och ta motionsspåret som går därifrån upp till Spikbodarna. I Odensala kan man även spela discgolf om man skulle vilja det. Vill man inte gå så långt går det bra att ta 1:an eller 9:an till Lillänge eller Chaufförvägen och promenera därifrån. 

6. Härjedalsfjällen

Ett annat alternativ om man är hurtig är att åka med linje 164 till Funäsdalen, eller hoppa av i Vemdalsskalet eller Storhogna där bussen också går förbi. Det finns flera vattenfall och andra besöksmål som går att nå om man inte har något emot en längre vandring. Ta med matsäck och stanna hela dagen!

Kom ihåg att alltid titta i tidtabellen eller reseplaneraren innan du ger dig av för att vara säker på att det finns en återresa som passar dig. Det kan också vara en idé att kolla öppettider hos lokala aktörer. 

Har du fler bussutflyktstips? Hör av dig – vi lägger gärna till fler på listan.

Se även inlägget Ta bussen till stranden och sidan Upptäck Jämtland med buss.