Länstrafiken tecknar avtal med Trønderbilene

7 augusti, 2019

Trønderbilene och Länstrafiken har nu tecknat ett tio-årigt avtal för kollektivtrafik i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersunds kommuner. En rättsprocess har gjort att något nytt regionbussavtal inte kunnat tecknats. Den processen är nu över.

Den 18 juli 2019 tecknades det nya regionbussavtalet för Jämtland Härjedalen. Upphandlingen, som Länstrafiken är skyldig att göra, vann företaget Trønderbilene och tilldelades kontraktet i augusti 2018. Detta överklagades av den förra operatören, Centrala Buss, till Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta Förvaltningsrätten utan framgång.

– Vi tycker att det är tråkigt, både att Centrala Buss valt att driva processen så här långt men också att väntetiden i Förvaltningsrätten varit oacceptabelt lång. Förutom att våra resenärer fått vänta på nya bussar med bättre komfort så har det kostat skattebetalarna i länet stora pengar. Det känns skönt att vi kan lägga detta bakom oss och tillsammans med Trønderbilene jobba framåt, säger Per-David Wennberg, vd Länstrafiken.

Avtalet som nu är undertecknat gäller från den 15 december 2019 och i tio år framåt. Det gäller cirka 67 linjer och har en årlig ersättning på ungefär 124 Mkr.

Trønderbilene kommer att starta verksamhet i Jämtlands län och erbjuda alla berörda bussförare anställning. Några av de förbättringar som kommer ske i och med att det nya avtalet träder i kraft är:

  • Bussarna kommer att drivas med fossilfria förnyelsebara bränslen.
  • Bussarna kommer vara utrustade med hjärtstartare, integrerade bilbarnstolar och bälten på alla sittplatser.
  • Bussarna kommer att ha hiss eller ramp.
  • Bussarna kommer erbjuda fritt WiFi och USB-uttag ombord samt realtidsutrustning som innebär att resenären via mobilappen kan se var bussen befinner sig.


För mer information:

Per-David Wennberg, VD Länstrafiken Jämtland, 072- 402 42 70
Vidar Kjesbu, VD, Trønderbilene AS, +47 992 10 505