Det ska bli enklare att köpa Länstrafikens biljetter

26 april, 2023

Nu händer det spännande saker kopplat till kollektivtrafikens biljett- och betalsystem i Norrland. De fyra nordligaste länen uppgraderar sina nuvarande biljettsystem och introducerar nya försäljningskanaler som ska göra det enklare för resenärer att köpa och hantera sina biljetter.

Uppgraderingen av biljettsystemet, som även innebär att det anpassas till en ny nationell standard, är påbörjad och införandet kommer att ske stegvis under kommande år. Först ut är en ny resenärsapp som förväntas vara klar att lansera under senare delen av 2023.

I den nya appen ska alla Länstrafikens biljetter finnas tillgängliga. Något senare i tidsplanen ligger Mina Sidor som ska ersätta den nuvarande webbshopen, medan en särskild portal som ska göra det enklare för företag, organisationer, kommuner och skolor att hantera biljetter åt andra också planeras.

En stor fördel är att biljetterna i det uppgraderade systemet inte längre kommer att ligga på själva busskortet utan i molnet. Det betyder att biljetter blir tillgängliga direkt vid köpet; man kommer alltså inte längre att behöva vänta en viss tid för biljetter som köpts i webbshopen att laddas ner till kortet innan de kan användas. Om resenären tappar bort sitt busskort kommer biljetten att finnas kvar i molnet och resenären kan själv flytta biljetten till ett nytt kort.

Det innebär också att resenären själv kan bestämma om biljetten ska finnas tillgänglig i appen eller på ett resekort, samt om biljetten ska aktiveras direkt eller ligga vilande tills vidare. Man kommer också att kunna skicka biljetter till andra familjemedlemmar och vänner via appen eller Mina Sidor.

Det nya biljettsystemet kommer även att underlätta för de som reser norrut och österut över länsgräns. I en och samma app kommer man att kunna söka och köpa resor mellan orter i alla län som ingår i samarbetet, det vill säga Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten.

Även om det kommer att ta tid innan alla delar är på plats har Länstrafiken redan nu börjat göra en del förändringar i biljettutbudet inför övergången.

I det uppgraderade biljettsystemet finns reskassa inte med som betalmedel och därför ska reskassan avvecklas. Den processen påbörjas redan nu för att ge Länstrafikens resenärer så lång tid som möjligt att använda upp reskassan.

Från 2 maj 2023 kommer det därför att vara möjligt att ladda sin reskassa med valfritt antal kronor mellan 1 – 300 kr. Syftet med den lägre beloppsgränsen är att resenärer som inte har tillräckligt med reskassa för att köpa en biljett enkelt ska kunna tömma sin reskassa genom att ladda kortet med det belopp som återstår för valfri biljett.

När den nya appen lanserats kommer Länstrafiken helt att stänga av möjligheten att fylla på reskassa. Därför rekommenderar vi att man använder upp sin reskassa så snart som möjligt, även om reskassa kommer att kunna användas till betalning under lång tid framöver. Efter den 31 mars 2024 kommer det inte längre att gå att köpa biljetter med kvarvarande reskassa.

För den som idag använder reskassa så rekommenderar Länstrafiken i stället enkelbiljett, rabattkort 20 resor eller tankkort i stadstrafiken om man reser ibland. Rabattkorten ger dessutom högre rabatt än reskassan. Reser man ofta rekommenderas ett 30-dagars periodkort eller Länskortet.

Mer information om reskassans avveckling och det uppgraderade biljett- och betalsystemet finns på ltr.se/nytt-biljettsystem-2023-24/.