Ny regel för Ungdomskort på Norrtåg

Det blir fortsatt fria resor för ungdomar med Ungdomskort på Norrtåg inom länet. Nytt för det här året är krav på giltig legitimation för ungdomar över 15 år som reser med Ungdomskortet. Orsaken är att fusk har förekommit.

– Vi har sett att korten lånats ut och att de som är äldre än 19 år har försökt fuska och utnyttjat möjligheten att resa fritt med Norrtåg. Det är extremt svårt för Tågkompaniets personal att avgöra ålder på ungdomarna. Med krav på legitimation slipper man diskussioner och alla vet vad som gäller, säger Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken.

Ungdomskortet har varit giltigt på Norrtåg sedan augusti ifjol. Länstrafiken och Tågkompaniet meddelade då att första året var en testperiod och att samarbetet skulle utvärderas vilket de nu har gjort.

– Det har varit populärt bland ungdomarna att ta tåget, en möjlighet till miljövänligt resande som vi vill fortsätta erbjuda. Vi har därför fortsatt samarbete med Tågkompaniet när det gäller Ungdomskorten. Avtalet kommer att utvärderas varje år och för att avtalet ska fortsätta gälla är det viktigt att Ungdomskortet används på rätt sätt, Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken.

Ungdomskortet är kostnadsfritt för ungdomar mellan 6–19 år och bekostas av respektive kommun. Kortet ger ungdomarna fritt resande i hela länet med Länstrafikens bussar och Stadsbussarna i Östersunds tätort samt obegränsat resande med Norrtåg på sträckan Storlien-Bräcke. I dagsläget har cirka 19 000 av Jämtlands ungdomar mellan 6 och 19 år Ungdomskortet.

Pressmeddelandet i sin helhet