Länstrafikens bussar blir kontantfria

Från den 22 augusti kan resenärer på Länstrafikens bussar inte längre betala med kontanter. Anledningen är att minska rånrisken för busschaufförerna. ”Det är en arbetsmiljöfråga” säger Thomas Hägg, VD, Länstrafiken.

Busschaufför kan vara ett utsatt yrke eftersom kontanthantering sker på en plats där det ibland inte finns någon annan i
närheten – i en buss på landsbygden. Nu har Länstrafikens styrelse beslutat att säkerheten kommer först, för både chaufförer och resenärer, och kontanthanteringen tas bort.

 

Det är en arbetsmiljöfråga som varit aktuell hos facket under en längre tid. Vi har jobbat tillsammans med facket och chaufförer och landat i att det här är en bra lösning. Redan idag köper de allra flesta resenärer sin biljett med annat betalmedel, säger Thomas Hägg, VD, Länstrafiken Jämtland.

Biljetten köps istället med ett bank- eller kreditkort direkt på bussen. Alternativt kan den som vill köpa biljetten via ett ombud (Ica Supermarkets i länens kommuncentra), via Länstrafikens mobilapp eller hemsidan www.resrobot.se.

– Vi är inte ensamma om att införa kontantfritt. Från september går det inte att betala med kontanter på bussen i något Norrlandslän. Västernorrland och Västerbotten är redan kontantfria och Norrbotten blir det i princip samtidigt som oss, säger Thomas Hägg.
Information om att kontantfritt ska införas har funnits på Länstrafikens hemsida sedan juni månad. Under sommaren har också chaufförerna uppmuntrat kontantbetalande resenärer att i god tid ändra sina vanor.

För mer information:
Thomas Hägg, VD, 070-543 03 25

Läs mer om Kontantfritt här