Nya linjer för nya tider
Stadstrafikens linjenät och tidtabeller erbjuder mer trafik för dig som reser med oss till jobb och skola.
Vi erbjuder tätare trafik under kvällar och helger så du kan ta bussen till och från dina fritidsaktiviteter.
Det är en smått historisk förändring vi gör så vi har full förståelse att det kan ta tid att vänja sig vid allt nytt.
Vi önskar dig välkommen ombord!
Rakare, enklare, modernare
Östersunds stad har förändrats mycket under flera årtionden. Bostadsområden har tillkommit, regementen försvunnit, arenor har byggts och arbetsplatser och skolor har både tillkommit och försvunnit. Busstrafiken har anpassats lite i taget för att möta stadens förändringar, men det har också inneburit att busstrafiken inte längre är så lätt att förstå och att använda. Det nya linjenätet är rakare och tydligare så det blir enklare att förstå och att använda.
En smått historisk förändring
Med förändring följer förändring. Med tanke på stadens utveckling så finns behovet av att göra en större förändring i kollektivtrafiken. En förändring som tar hänsyn till hur staden ser ut nu, var folk bor och arbetar, var skolor ligger och var vi tillbringar vår fritid. Vi måste också använda våra resurser i form av pengar, bussar och chaufförer så effektivt och smart det bara går. Alla resurser är begränsade och vi ser till att kollektivtrafiken fungerar där den nyttjas mest.
Vi vill att fler väljer att resa kollektivt
Det finns några viktiga faktorer som pekas ut för en framgångsrik kollektivtrafik. Det är faktorer som är grundade i decennier av mätningar och undersökningar. För att fler ska välja kollektivtrafiken i städer ska bland annat linjenätet vara enkelt att förstå, det ska vara täta turer från tidig morgon till sen kväll som ligger i taktfasta tidtabeller samt en tydlig knutpunkt i centrum. Det är därför vi gör förändringarna. Det är därför vi ser framemot att kunna hälsa nya resenärer välkommen ombord. Och för dig som redan reser med oss - vi hoppas att du upplever ett ökat utbud och smidigare lösningar i din vardag.
Linjekarta
Stadstrafikens nya linjekarta började gälla den 15 juni 2024. Det är sju linjer som trafikerar staden med omnejd, linje 1-7. Linje 11 är en lokal skollinje på Frösön.
Lägeskarta
Östersunds centrum är stadstrafikens centrala punkt och där finns det sex olika lägen där bussar avgår och ankommer.
Var hittar jag tidtabellerna?
Du kan söka fram tidtabellen för din busslinje och spara den digitalt som PDF för att använda senare eller skriva ut den direkt. Klicka här.
Du kan även se aktuella avgångar i Länstrafikens app. I appen uppdateras tidtabellerna automatiskt. I appen får du också information om eventuella förseningar eller trafikstörningar och du kan se var bussen befinner sig på en karta.
Blir det nya tidtabeller i samband med att linjerna görs om?
Ja. En del i arbetet med att göra det enklare och tydligare för våra resenärer är att turintervallerna blir jämnare, det vill säga att bussarna kommer att gå exempelvis var 10:de eller var 20:de minut i ordinarie tidtabell under perioden augusti - juni. Det ska gå att lära sig tidtabellen utantill. Utöver detta så utökas trafiken på kvällar, helger och under sommaren jämfört med idag.
Min hållplats verkar försvinna i det nya linjenätet?
En del i att göra det enklare och tydligare är att linjerna går rakare väg. Det kommer några tyvärr att uppleva som en viss försämring, Några kommer att få mindre trafik eller längre till närmaste hållplats men dom allra flesta kommer att få det bättre med tätare turer och snabbare pendlingstid.
Kolla var din nya närmaste hållplats ligger - den kan vara närmare än du tror.
Så här hittar du din nya hållplats:
LTR.se, välj Sök resa och ange adressen
Appen Länstrafiken Jämtland, välj Sök & köp och ange adressen
Du kan också ringa vår bussiga trafikupplysning på tel 0771–100 110 eller besöka receptionen på busstationen i Östersund.
Hur tar jag mig till flyget?
Linje 3 trafikerar Åre Östersund Airport. Linje 3 går efter tidtabell och inte efter flygets avgångar och ankomster. I Östersunds centrum är det läge D som gäller.
Du betalar vanlig stadstrafiktaxa, enkel 32 kr för vuxen, och klippkort och periodkort gäller.
Nu måste jag gå väldigt långt att gå för att kunna åka med bussen, varför?
Kollektivtrafikens resurser är begränsade. Fler väljer att resa med buss om det går snabbt och smidigt. Målet är att det inte ska vara längre än 300 meter till en hållplats i stadstrafiken. Vi uppnår inte det på alla ställen, men i de allra flesta fall.
Att trafikera varje enskilt bostadsområde påverkar restiden, vilket i sin tur påverkar det som krävs för att ha en hög turtäthet. En försämring av turtätheten påverkar alla andra längs den planerade linjesträckan och det måste vägas in i det slutgiltiga linjenätet.
När ska det nya linjenätet börja gälla?
15 juni 2024 startar nya linjenätet och nya sommartidtabellen att gälla.
Från och med 22 augusti startar den ordinarie tidtabellen.
Kommer det att anslås tidtabeller på hållplatserna?
Nej, vi kommer inte att anslå tidtabeller på hållplatserna. Eftersom vi gör justeringar och har tidtabellsbyten fyra gånger per år så finns risken att det blir kvar inaktuella tider vid hållplatserna. Det är ett omfattande arbete att åka runt till samtliga hållplatser för att byta tidtabeller och vi väljer att lägga våra resurser på att skapa smarta och säkrare lösningar digitalt.
Går det bussar till Lugnviks industriområde?
Linje 815 kommer att trafikera Lugnviks industriområde från och med 17 juni. Ordinarie stadstrafiktaxa gäller om du reser inom staden.
Hur hittar jag min nya hållplats?
Du kan söka fram din hållplats i appen under Sök &köp. På vår webbplats ltr.se kan du söka på Sök resa.
Det finns kartor om du föredrar det. Information ska anslås på hållplatser med linjeinformation och vilka bussar som trafikerar hållplatsen. Vi anslår inte tidtabeller, men du ska veta vilka bussar som ska trafikerar den hållplatsen.
Hur ska vi som inte är vana vid appar kunna veta när bussen går?
Det finns flera alternativ att ta reda på när bussen avgår. Det allra bästa är att ta hjälp och lära dig appen, då får du alltid den mest aktuella informationen och du kan se var bussen är, köpa biljetter och planera din resa med den nyaste informationen.
Om du föredrar att få information via webben så finns det tidtabeller på ltr.se. De är indelade efter linjenummer. Du kan också ringa vår bussiga telefonupplysning på tel 0771–100 110. De svarar alla dagar dygnet runt.
Hur blir det för oss som vill åka med 8:ans buss?
Vi har i den nya trafikplaneringen valt att inte prioritera linje 8. Det beror bland annat på lågt resande och vi måste prioritera sträckor där vi kan tillgodose resandet till och från arbete och skola. Det finns dock avgångar från andra hållplatser som till exempel Anläggarvägen och Mjölnargränd som går in till centrum.
Vad hände med linje 16?
Linje 16 ersätts med linje 6 och linje 1 som kommer ha högre turtäthet och större fordon. Linje 16 gick endast under nov – april. Nu kommer linje 6 och linje 1 gå året runt.
Först publicerad: 2024-05-13