Möt våra chaufförer – Simon och Linnea

Vi intervjuade två av våra busschaufförer om livet som chaufför. De delar även med sig av sina bästa tips till dig som resenär. Läs vad de svarade.

Linneas drömyrke är på vägen

Livet som busschaufför passar perfekt för Linnea Borglund. Jobbet är nästan som en semester där hon får se många delar av länet, en semestertripp som du gärna får följa med på.

Hur länge har du arbetat som busschaufför och vilka körsträckor har du?
Jag har arbetat som busschaufför i två år och utgår från Svenstavik med körsträckor över hela länet. Vanligtvis blir det sträckor till och från orterna Östersund, Höglekardalen, Sveg och Mora.

Varför valde du att bli Busschaufför?

Att jobba som busschaufför har varit en dröm sedan jag var 18 år. Redan då avgudade jag de som körde bussarna och jag ville vara en av dem. Efter gymnasiet blev det lite andra yrken men de senare åren arbetade jag som lastbilschaufför innan jag utbildade mig till busschaufför.

Hur trivs du i ditt yrke som busschaufför? Vad är det bästa?
Jag trivs jättebra! Det känns inte som jag jobbar, jag upplever det nästan som en semester när jag kör runt i länet och betraktar både natur och djur längs vägarna. Jag får ta del av mycket fint och möta många olika typer av människor.

Vilka är de största utmaningarna?
Det kan vara när man möter passagerare som har missuppfattat något. Då får vi tillsammans försöka reda ut det och få samförstånd. Andra utmaningar är såklart väglaget som varierar under året och som sätter oss chaufförer på prov. Olika trafiksituationer kan leda till oväntade händelser och då måste vi vara flexibla och försöka lösa situationer på bästa sätt.

Vad vill du skicka med resenärerna?
Jag önskar att de använder säkerhetsbälte i bussen. Det är till för både din och andras säkerhet.

Använd gärna ficklampan på mobilen eller använd reflexer så att vi ser dig.

Sist men viktigt – ha ditt busskort redo så går det smidigt vid påstigning och vi alla kommer i tid.

Upplever du att det finns fördomar om yrket?
Tyvärr så upplever jag det svårt att få folk till branschen. Jag tror att ett schema med delade turer avskräcker många. Det vill jag ändra på och istället visa på fördelarna med att ha lediga timmar under ett arbetspass. Är jag nära mitt hem så åker jag dit, befinner jag mig i Östersund passar jag på att uträtta ärenden och på en fjällort njuter jag av omgivningen eller läser en bok. Det passar mig utmärkt och det är skönt med ett andrum mellan långa körsträckor. 

 

Simon gillar variationen

Simon Deffby bytte taxibilen mot en buss och kör oftast mellan Östersund och Strömsund. Han gör alltid sitt bästa för att du ska få en bra resa till ditt resmål.

Hur länge har du arbetat som busschaufför och vilka körsträckor har du?

Jag har arbetat som busschaufför i ett och ett halvt år och kör mestadels sträckor mellan Strömsund och Östersund.

Varför valde du att bli Busschaufför?

Jag var taxichaufför innan men ville prova något annat. När de sökte en busschaufför inom samma företag tog jag möjligheten att prova det, vilket jag är glad över då jag trivs bättre i rollen som busschaufför.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt yrke är variationen i miljön och möten med olika människor. Arbetspassen flyter på och jag har sällan ett långtråkigt arbetspass vilket jag uppskattar!

Vilka är de största utmaningarna?

Upplever inte några direkta utmaningar men det klart att det ibland uppstår missförstånd i möten med passagerare, då gäller det att försöka lösa det på bästa sätt. Väglaget kan såklart ställa till det ibland men för det mesta är det inte ett problem

Vad vill du skicka med resenärerna?

Att de ska använda säkerhetsbälte och att vi som busschaufförer alltid gör vårt bästa för att med säkerhet ta passagerarna till önskad destination.

Vill du få fler tips från Simon och Linnea? Följ oss på Facebook.

Priskalkylatorn

Med hjälp av vår Priskalkylator kan du räkna ut vilket av våra busskort som passar dig bäst. Testa oss, våra kort brukar vara prisvärda.

Periodkort

Reser du ofta? Ett Periodkort gäller för obegränsat resande mellan två valda orter under 30 dagar. Läs mer...

20-resorskort

Åker du buss då och då? Skaffa ett 20-resorskort. Det är giltigt för 20 resor mellan två valda orter. Läs mer...