”Jag har åkt buss till jobbet i 19 år”

Hej Linda Gidhammar! Du bor i Östersund och är klasslärare för årskurs 2–3 och specialpedagog på Hackås skola.

Varför åker du buss till jobbet?

Det bästa är att jag slipper köra själv, är utvilad då jag kommer fram. Dessutom värnar jag om miljön genom att åka kollektivt. Jag har åkt buss till jobbet i 19 år. Det är oslagbart!

Varför är det så bra att slippa köra själv?

Jag blir väldigt trött av att köra bil. När jag åker buss är jag utvilad när jag kommer fram till jobbet. Jag har två barn hemma som också vill ha uppmärksamhet och när jag åker buss är jag pigg och glad när jag kommer hem. Det är såklart en kostnadsfråga också, det är billigare att åka buss än att ta bilen och det är väldigt sällan jag kör. Eftersom jag går upp tidigt på morgonen vill jag undvika så många moment som möjligt innan jag åker, som att skrapa rutor den här årstiden.

Varför har du åkt buss i så många år?

Det handlar om att jag har ett så härligt och bra jobb med bra arbetskamrater i Hackås så jag har inte velat byta. Jag har kunnat anpassa mig efter bussen och lagt mitt schema efter det.

Vad gör du när du åker buss?

Resan tar ungefär 45 minuter enkel resa. När jag åker buss kan jag antingen vila eller jobba under tiden jag reser. Det händer att jag läser in mig på nya områden eller planerar lektioner till nästa dag.

Vad är ditt tips till andra som inte åker buss?

Prova ett tag! Tar man bussen bara en gång kanske man inte ser fördelarna. Prova i en månad eller en längre tid för att få in en ny vana. Det gäller att bryta mönster bara. Jag önskar att fler människor valde att åka kollektivt för miljöns skull.