Henrik tycker att bussen är lyx

Henrik Johansson är 22 år, uppvuxen i Hammerdal och pluggar på Risk- och krishanteringsprogrammet på Mittuniversitetet. Han väljer hellre bussen än bilen när han reser till och från skolan. Henriks resa tar ungefär en timme enkel väg.

Varför åker du buss till skolan?
Att åka buss är lyx. Det är ett smidigt sätt att ta sig fram på, speciellt på vintern. Man slipper skrapa rutorna på bilen och behöver inte hålla ögonen på en mörk vägbana.

Vad gör du på bussen?
Jag läser kursböckerna, alltså passar på att plugga. När jag åker den tidiga bussen klockan halv sju då brukar jag faktiskt sova en stund vilket är skönt.

Hur är stämningen på Hammerdalsbussen?
Som vi svenskar ofta gör så sätter sig passagerarna på eget säte om det finns. Men, när man åker morgon- och eftermiddagsturerna då bussen är ganska full och sätena fylls upp börjar många samtala och det blir lätt en gemenskap. Annars måste jag säga att jag blir glad av att kliva på för chaufförerna är duktiga på att se passagerarna och ge ett enkelt men glatt ”hej”.

Vilket busskort tycker du funkar bäst för dig?
Jag varierar mellan månadskort och 20-resorskort. Det beror lite på hur mycket jag planerar att resa varje månad. Men det brukar sluta med att månadskortet ändå är bättre.

Vad är ditt tips till andra som inte åker buss?
Mitt huvudargument är att man kan göra så mycket på bussen som man inte kan göra när man kör själv. I bilen kan man lyssna på radio och titta på vägen. I bussen kan man läsa, prata med folk, fippla med telefonen, sova eller äta en macka. Helt klart ett bra val!