Gamla busskort blir obrukbara

Länstrafiken och Stadsbussarna i Östersund har infört en ny kortstandard och snart går det inte längre att åka på de gamla busskorten.

– Alla som har ett gammalt busskort måste byta till ett nytt, säger Stina Pihlström, marknadskoordinator, Länstrafiken Jämtland.

De nya korten är säkrare. Länstrafikbolag på andra håll i landet har fått sina kort manipulerade och oärliga människor har kunnat tillgodose sig resor man inte varit berättigad till.

– I Jämtlands län har vi varit förskonad från detta men i förebyggande syfte väljer vi att genomföra ett busskortsbyte vilket också ligger i linje med Länstrafikens riskanalys, säger Stina Pihlström.

Den nya kortstandarden infördes redan förra hösten och successivt har chaufförerna bytt ut gamla kort mot nya.

– Men, nu närmar vi oss en deadline. Och det är årsskiftet som gäller. Efter årsskiftet går det inte längre att åka på ett gammalt kort, fortsätter Stina.

Resenärer som behöver ladda sitt busskort får automatiskt ett nytt av chauffören eller ombudet. Däremot finns många som har ett gammalt busskort, inte åker så ofta och som har pengar de vill ha överförda till nya kortet.

– Den som vill byta utan att ladda om sitt kort kan göra det antingen i receptionen Östersunds busstation eller genom att skicka in sitt busskort till Länstrafiken, avslutar Stina Pihlström.

Läs mer här – Byt busskort