Era tider när munskydd bör bäras stämmer inte riktigt med vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, varför?
Som resenär rekommenderas du att bära munskydd vid tillfällen då många reser samtidigt….
Uppdaterat 2021-02-14
Det finns en del saker att tänka på just nu när du ska göra en resa i kollektivtrafiken i Jämtlands län. På denna sidan har vi samlat all tänkbar information. Trots att alla tillgängliga extrabussar satts in upplever resenärer att det är trångt ombord. Länstrafiken uppmanar nu till kollektivkurage!
Folkhälsomyndigheten går nu ut med rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider på dagen. Rekommendationen gäller från och med torsdag 7 januari då resandet, efter jul- och nyårsledigheter, bedöms öka. Resenären ansvarar själv för att ta med munskydd.
Observera! Enligt smittskydd Region Jämtland Härjedalen bör munskyddet bäras vid ombordstigning och till dess att du kommer till ditt hem, kontor eller liknande så att du kan slänga munskyddet på ett säkert sätt.
Folkhälsomyndighetens rekommendation
Så använder du munskydd enligt Folkhälsomyndigheten
Länstrafiken använder all kapacitet som finns tillgängligt utöver ordinarie trafik för att undvika trängsel ombord på bussarna. En åtgärd som är genomförd för att skapa utrymme i stadstrafiken är förlängning av regionbusslinjer från Östersund centrum till Fyrvallaknuten. Läs mer här vilka avgångar som förlängs
Det finns ingen nationell definition av trängsel i kollektivtrafiken. Däremot finns en regional riktlinje framtagen för regiontrafiken, den riktlinjen säger, en person per sittplats och att i största möjliga mån undvika stående passagerare. I stadstrafiken kommer stående passagerare att tillåtas då bussarna är byggda för ett stort antal av stående ombord.
Enligt ett beslut från regeringen, som har stöd i pandemilagen, införs från den 14:e februari 2021 nytt direktiv för kollektivtrafik med en linjesträckning över 15 mil. Direktivet säger att antalet sittplatser för berörda linjer ska begränsas till hälften. Detta innebär att sittplatser kommer stängas av med hjälp av gul/svart tejp för linjerna 40, 46, 142 (vissa turer) och 164.
Resenär som har bokat en plats före den 14:e februari 2021 ska få åka som planerat, även om beläggningen är högre.
Från och med den 15 april 2020 ska all ombordstigning ske i bussens bakre dörr på både Länstrafikens bussar och stadsbussarna i Östersund. Den främre dörren kommer inte att öppnas och vi stänger av området närmast chauffören. Detta gör vi för att minska spridningen av coronaviruset.
När framdörren är stängd måste du se till att ha ett giltigt färdbevis när du kliver ombord.
Under pågående pandemi har receptionen på Östersunds bussterminal öppet måndag-fredag kl. 10:00-18:00 (ordinarie öppettider kl. 10:00-16:00).
Än så länge rullar busstrafiken som vanligt, Länstrafiken har tillsammans med trafikföretagen som kör bussarna beredskapsplaner om läget förändras.
Om linjer och turer påverkas kommuniceras detta på flera digitala platser:
Folkhälsomyndighetens allmänna råd säger bland annat att:
Länstrafiken Jämtland följer utvecklingen och gör de åtgärder som de ansvariga myndigheterna rekommenderar vad gäller Coronavirusutbrottet. Denna sida kommer användas för uppdateringar hur kollektivtrafiken påverkas, det kan handla om nya riktlinjer eller rekommendationer, inställda bussar eller andra uppmaningar som Länstrafiken vill att du som resenär får vetskap om och förhåller dig till.
Regeringen har tagit beslut om att offentliga sammankomster ska begränsas till max 8 personer. Kollektivtrafiken är dock fortsatt ansedd som samhällsviktig resurs och undantas från det beslutet.
Den 1 april kom allmänna råd från Folkhälsomyndigheten för kollektivtrafiken och allmänna färdmedel. Länstrafiken Jämtland ska enligt uppdraget upprätthålla kollektivtrafiken så långt det är möjligt eftersom den klassas som kritiskt viktig samhällsfunktion. Uppmaningen till kollektivtrafiken nationellt är dock att i kollektivtrafik och allmänna färdmedel begränsa antalet resenärer, och att antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
Håll dig uppdaterad om de senaste rekommendationerna genom att besöka 1177 eller Folkhälsomyndigheten för mer information.
Pressmeddelande 2020-08-14