”Bussen ger mig mer fritid”

Sofia Rudeklint bor på Frösön och jobbar i Svenstavik. Hennes pendling tar en timme och en kvart och inkluderar ett bussbyte från stadsbussarna till Länstrafiken.

Hur funkar busspendlingen för dig?
Det funkar bra, mina två bussar tajmar varandra och jag har superkorta sträckor att gå i samband med mitt bussåkande. Jag bytte nyligen jobb och började då pendla. Många menade att ”det blir jobbigt att pendla”. Men ärligt talat känns det som om jag har mer fritid nu. Jag har en koncentrerad fritid på bussen när jag gör sånt jag njuter av, tex lyssna på ljudböcker, poddar eller musik, vilket sällan blir av hemma.

Varför åker du buss till jobbet?
Jag vill ha ett miljövänligt sätt att ta mig till jobbet. Att det dessutom är både billigare och skönare än bilen gör att det passar mig perfekt.

På vilket sätt är miljöaspekten viktig för dig?
För mig är resandet en viktig pusselbit i miljötänket. Jag är uppvuxen i Norrbotten och i princip van att slentrianmässigt åka bil. Med åren har jag omvärderat resandet men också mycket annat i livet. Jag köper ekologiska matvaror, är noga med matsvinnet, har nyligen slutat äta kött och sopsorterar noga.

Du lyssnar mycket på ljudböcker, ge ett tips!
Just nu lyssnar jag på andra delen i Elena Ferrantes Neapelserie. Den heter ”Hennes nya namn”. Jag blir alldeles uppslukad av den och det är nästan jobbigt att komma fram för då måste jag stänga av den!

Vilket busskort tycker du funkar bäst för dig?
Jag har länskortet som gör att jag kan åka fritt i hela länet. Det är värt några extra kronor för då kan jag ta tåget till Åre nån helg eller liknande.

Hur är stämningen på Svenstaviksbussen?
Det känns som om vi har en tyst överenskommelse. Många morsar men sedan sätter sig var och en för att få sin egen lugna stund. Busschauffören brukar släcka ner då många vill vila och sova en stund både på morgonen och kvällen.