Åsa-Sara ”Jag åker buss för mina barn och barnbarns skull”

Hej Åsa-Sara Sernheim! Åsa-Sara är leg. arbetsterapeut, bildterapeut på Nationellt Centrum för rett syndrom och närliggande diagnoser och doktorand vid Linköpings universitet.

Hon åker buss fyra av fem arbetsdagar från Norderåsen till Frösön.

Varför åker du buss?
– Bussen är praktisk för mig. Särskilt på vintern när det är kallt och väglaget är nyckfullt. Det tar lång tid att skrapa rutan och få igång bilen. Det är dessutom billigare att åka buss än att ta bilen. Jag använder 20-resorskortet.

Vad gör du på bussen?
– Jag har lärt känna de andra som pendlar och brukar byta några ord med dem. På morgonen tar jag gärna med mig en liten termos och mackor som jag sitter och fikar på vägen till stan. Ibland läser jag artiklar inför jobbet eller en pocketbok. Skickar sms för att hålla kontakten med kompisar eller tar en tupplur. Det är olika från dag till dag.

Vad gillar du att läsa?
– Jag läser böcker på engelska för att bli bättre på språket och gillar att läsa om människor och deras liv. Som till exempel ”The Help” av Kathryn Stockett, den är jättebra! Den har blivit film också, ”Niceville”. Om du inte har läst ”Little Bee” av Chris Cleave tycker jag att du ska göra det, den är både gripande och gräslig. Jan-Philipp Sendkers böcker är också väl värda att läsa.

Har du ett tips till andra resenärer?
– Den största och viktigaste anledningen till att åka buss är för miljön och våra barn och barnbarns framtid. Vi måste börja samåka mer, planera vårt resande och göra fler ärenden när vi tar bilen. Trafiken blir dessutom lugnare och tryggare om färre tar bilen.