Anna reser längre i böckernas värld

Hej Anna Rex, Regionchef Handelskammaren Jämtland/Härjedalen, föreläsare och bussresenär.

Varför åker du buss?
– Vi har bara en bil i min familj. Jag och min man jobbar lite olika tider och turas om att åka buss. Det fungerar väldigt bra!

Vad gör du på bussen?
 Jag brukar kolla mail, läsa en bok, eller titta ut genom fönstret och fundera. Ibland lyssnar jag på peppig musik, för att ladda inför dagen. Perfekt start de dagar jag behöver komma igång ordentligt! Inget av det här kan jag göra i bilen. Efter jobbet kan jag varva ner på bussen inför att jag kommer hem och ska vara förälder, laga mat och vara närvarande där och då.

Varför gillar du att läsa?
– Läsningen gör att jag kan resa genom tid och rum var jag än befinner mig, så jag har alltid en bok i väskan. Dessutom är det bra för våra hjärnor! Genom läsningen lär vi oss att förstå beteenden och hur världen ser ut, och vi ”lär känna” nya personer från platser vi aldrig har besökt. Det finns forskning som säger att vi blir mer empatiska av att läsa skönlitteratur, och har lättare att välkomna andra kulturer. Jag föreläser om storytelling och hur berättelser påverkar våra hjärnor, och alla studier visar samma resultat. Berättelser ger oss ytterligare ett verktyg att förstå andra människor och fungera bättre i verkligheten.

Ditt bästa boktips?
– Läs det du gillar! Det finns ingen bra eller dålig litteratur. Allt som intresserar dig är bra! Just nu fascineras jag av ”Vattnet Drar” av Madeleine Bäck. Ruskigt spännande urban fantasy! Det här liknar ingenting som jag läst tidigare av en svensk författare. En annan bok som har stannat hos mig är ”Ordbrodösen” av Anna Arvidsson. Också välskriven, genomtänkt och spännande.