Varför ska du åka buss?

Vi frågade fyra av våra bussresenärer varför de åker buss. Läs vad de svarade.

”Det är lyx att åka buss”

Henrik Johansson är 22 år, uppvuxen i Hammerdal och pluggar på Risk- och krishanteringsprogrammet på Mittuniversitetet. Han väljer hellre bussen än bilen när han reser till och från skolan. Henriks resa tar ungefär en timme enkel väg.

Varför åker du buss till skolan?
Att åka buss är lyx. Det är ett smidigt sätt att ta sig fram på, speciellt på vintern. Man slipper skrapa rutorna på bilen och behöver inte hålla ögonen på en mörk vägbana.

Vad gör du på bussen?
Jag läser kursböckerna, alltså passar på att plugga. När jag åker den tidiga bussen klockan halv sju då brukar jag faktiskt sova en stund vilket är skönt.

Hur är stämningen på Hammerdalsbussen?
Som vi svenskar ofta gör så sätter sig passagerarna på eget säte om det finns. Men, när man åker morgon- och eftermiddagsturerna då bussen är ganska full och sätena fylls upp börjar många samtala och det blir lätt en gemenskap. Annars måste jag säga att jag blir glad av att kliva på för chaufförerna är duktiga på att se passagerarna och ge ett enkelt men glatt ”hej”.

Vilket busskort tycker du funkar bäst för dig?
Jag varierar mellan månadskort och 20-resorskort. Det beror lite på hur mycket jag planerar att resa varje månad. Men det brukar sluta med att månadskortet ändå är bättre.

Vad är ditt tips till andra som inte åker buss?
Mitt huvudargument är att man kan göra så mycket på bussen som man inte kan göra när man kör själv. I bilen kan man lyssna på radio och titta på vägen. I bussen kan man läsa, prata med folk, fippla med telefonen, sova eller äta en macka. Helt klart ett bra val!

”Bussen ger mig mer fritid”

Sofia Rudeklint bor på Frösön och jobbar i Svenstavik. Hennes pendling tar en timme och en kvart och inkluderar ett bussbyte från stadsbussarna till Länstrafiken.

Hur funkar busspendlingen för dig?
Det funkar bra, mina två bussar tajmar varandra och jag har superkorta sträckor att gå i samband med mitt bussåkande. Jag bytte nyligen jobb och började då pendla. Många menade att ”det blir jobbigt att pendla”. Men ärligt talat känns det som om jag har mer fritid nu. Jag har en koncentrerad fritid på bussen när jag gör sånt jag njuter av, tex lyssna på ljudböcker, poddar eller musik, vilket sällan blir av hemma.

Varför åker du buss till jobbet?
Jag vill ha ett miljövänligt sätt att ta mig till jobbet. Att det dessutom är både billigare och skönare än bilen gör att det passar mig perfekt.

På vilket sätt är miljöaspekten viktig för dig?
För mig är resandet en viktig pusselbit i miljötänket. Jag är uppvuxen i Norrbotten och i princip van att slentrianmässigt åka bil. Med åren har jag omvärderat resandet men också mycket annat i livet. Jag köper ekologiska matvaror, är noga med matsvinnet, har nyligen slutat äta kött och sopsorterar noga.

Du lyssnar mycket på ljudböcker, ge ett tips!
Just nu lyssnar jag på andra delen i Elena Ferrantes Neapelserie. Den heter ”Hennes nya namn”. Jag blir alldeles uppslukad av den och det är nästan jobbigt att komma fram för då måste jag stänga av den!

Vilket busskort tycker du funkar bäst för dig?
Jag har länskortet som gör att jag kan åka fritt i hela länet. Det är värt några extra kronor för då kan jag ta tåget till Åre nån helg eller liknande.

Hur är stämningen på Svenstaviksbussen?
Det känns som om vi har en tyst överenskommelse. Många morsar men sedan sätter sig var och en för att få sin egen lugna stund. Busschauffören brukar släcka ner då många vill vila och sova en stund både på morgonen och kvällen.

”Jag har åkt buss till jobbet i 19 år”

Hej Linda Gidhammar! Du bor i Östersund och är klasslärare för årskurs 2–3 och specialpedagog på Hackås skola.

Varför åker du buss till jobbet?

Det bästa är att jag slipper köra själv, är utvilad då jag kommer fram. Dessutom värnar jag om miljön genom att åka kollektivt. Jag har åkt buss till jobbet i 19 år. Det är oslagbart!

Varför är det så bra att slippa köra själv?

Jag blir väldigt trött av att köra bil. När jag åker buss är jag utvilad när jag kommer fram till jobbet. Jag har två barn hemma som också vill ha uppmärksamhet och när jag åker buss är jag pigg och glad när jag kommer hem. Det är såklart en kostnadsfråga också, det är billigare att åka buss än att ta bilen och det är väldigt sällan jag kör. Eftersom jag går upp tidigt på morgonen vill jag undvika så många moment som möjligt innan jag åker, som att skrapa rutor den här årstiden.

Varför har du åkt buss i så många år?

Det handlar om att jag har ett så härligt och bra jobb med bra arbetskamrater i Hackås så jag har inte velat byta. Jag har kunnat anpassa mig efter bussen och lagt mitt schema efter det.

Vad gör du när du åker buss?

Resan tar ungefär 45 minuter enkel resa. När jag åker buss kan jag antingen vila eller jobba under tiden jag reser. Det händer att jag läser in mig på nya områden eller planerar lektioner till nästa dag.

Vad är ditt tips till andra som inte åker buss?

Prova ett tag! Tar man bussen bara en gång kanske man inte ser fördelarna. Prova i en månad eller en längre tid för att få in en ny vana. Det gäller att bryta mönster bara. Jag önskar att fler människor valde att åka kollektivt för miljöns skull.

Sussie tar snabbaste vägen till jobbet

Hej Sussie Johansen! Vi hörde att du bor i Krokom, jobbar på Arbetsförmedlingen i Östersund och tar bussen till och från jobbet.

Varför åker du buss?

Dels för att det är ett jättebekvämt, dels för att det är det snabbaste alternativet. Första veckan på nya jobbet åkte jag bil och det var drygt att behöva parkera bilen så långt ifrån jobbet och gå sista biten. Då kollade jag upp busstidtabellen och insåg att det går mycket fortare att ta sig till jobbet med buss. Det är nära till busshållplatsen från mitt hem och nära från busstorget till jobbet. Jag går hemifrån klockan 7 på morgonen och stämplar in 7.40 på jobbet. För mig som jobbar mitt i stan går det inte att få det bättre och det går alltid en buss oavsett när jag slutar.

Vad i din vardag blir enklare med att åka buss?

Jag hinner vila på bussen innan jag kommer hem till familjen eller innan jag ska till jobbet. Kör jag bil måste jag koncentrera mig på vägen. Nu får jag den där halvtimmen på bussen att bara slappa. Det är dessutom miljövänligt och det säger ju sig själv – det är bara ett fordon på vägen som många åker med. Kan man bidra med något för miljön så vill man ju göra det.

Vad gör du på bussen?

Jag sitter och håller på med telefonen och läser tidningen. Det är avkopplande. Så pass att jag en dag missade att alla andra klev av i Krokom. Då hade jag åkt förbi två hållplatser från mitt stopp. Den dagen fick jag fick lite extra luft och motion.

Vilket busskort tycker du funkar bäst för dig?

Jag köper månadsbiljett eftersom jag åker alla vardagar i månaden och då blir det kortet billigast och bäst för mig. När det är dags att fylla på gör chauffören det åt mig, det är så smidigt.

Vad är ditt tips till andra som inte åker buss?

Jag förstår många som kör bil, naturligtvis. Men bussen är billig och lättsam. Många förknippar bussen med att det är så tjorvigt och tar tid, men det är inte sant. Man måste prova!

Har du ett tips till dina medresenärer?

Ta på er en reflex! Jag vill inte att chaufförerna ska behöva tvärnita. Jag fick en reflex av en chaufför som jag använde ett tag och nu har jag köpt en egen som blinkar. Den gör att jag syns tydligt när jag vill åka med. Det är en billig livförsäkring.

Fler intervjuer

Läs också vår intervju med Sebastian Jääskeläinen, Anna Rex, Åsa-Sara Sernheim eller Asghar Hussaini

Priskalkylatorn

Med hjälp av vår Priskalkylator kan du räkna ut vilket av våra busskort som passar dig bäst. Testa oss, våra kort brukar vara prisvärda.

Periodkort

Reser du ofta? Ett Periodkort gäller för obegränsat resande mellan två valda orter under 30 dagar. Läs mer...

20-resorskort

Åker du buss då och då? Skaffa ett 20-resorskort. Det är giltigt för 20 resor mellan två valda orter. Läs mer...